COSA

Logo_Cosa.png

Zoek je uitdagend, bijzonder vrijwilligerswerk, vind je het leuk om samen te werken met andere vrijwilligers en kun je de persoon achter een delict zien... Meld je dan aan voor COSA!


Wat is COSA? 

COSA staat voor Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid. Het is een methodiek die zich richt op de re-integratie van zedendaders met als voornaamste doel: Geen nieuwe slachtoffers!

Vrijwilligers en professionals zetten zich daar samen voor in. 

Tijdens een bepaalde fase van een straf gaan zedendaders re-integreren in de maatschappij. Zij krijgen dan vaak te maken met uitsluiting met als gevolg dat zij in een sociaal isolement raken. Vrijwilligers en professionals van COSA werken aan het voorkomen of doorbreken van dat isolement, omdat dit de kans op herhaling van strafbaar gedrag vergroot.

Wat doe je als vrijwilliger: 

Als je ingezet wordt in een cirkel, maak je, onder begeleiding van de cirkel-coördinator, kennis met je mede-vrijwilligers en later met het kernlid. Na deze kennismaking ga je als vrijwilligers afspreken met het kernlid.

Samen met 2 of 3 andere vrijwilligers ondersteun je een zedendader bij lastigheden die hij tegenkomt tijdens zijn re-integratie. Deze liggen dikwijls op sociaal vlak, maar kunnen ook praktisch van aard zijn. Vrijwilligers bieden een luisterend oor, ondernemen sociale activiteiten, oefenen sociale vaardigheden, maar zijn ook getraind om vroegtijdig risico’s te signaleren. Daarover informeren ze de cirkel-coördinator, die waar nodig een interventie zal plegen.

Naast de afspraken met het kernlid, zijn er ook periodieke afspraken met de cirkel coördinator. Dit zijn zowel individuele afspraken als afspraken met de medevrijwilligers en/of professionals.

Hoe wordt je vrijwilliger: 

Vrijwilligers kunnen zich middels een aanmeldformulier aanmelden via onze website: www.reclassering.nl/cosa

Vervolgens wordt er een kennismakingsgesprek gepland met een cirkel-coördinator. Als iemand verder wil en kan gaan, wordt er een verplichte tweedaagse training aangeboden. Een specifieke vooropleiding of achtergrond is niet nodig, omdat we vrijwilligers vragen om contact te maken van mens tot mens.

Wij vragen wel:

- Het kunnen scheiden van de persoon en het (delict)gedrag

- Het leuk vinden om samen te werken met andere vrijwilligers

- Een goede beheersing van de Nederlandse taal

- Een VOG (ná de training, vóór inzet in een cirkel, via RN: kan gedeclareerd worden)

! Inzet kan wel naast een studie, maar niet voor studiedoeleinden/stages!

Wij willen benadrukken dat de veiligheid van onze vrijwilligers onze topprioriteit is en dat wij de vrijwilligers nooit in contact laten treden met daders bij wie wij de veiligheid niet voldoende kunnen inschatten of kunnen garanderen.

Vrijwilligers van COSA worden gedurende hun inzet voortdurend goed begeleid door een professionele cirkel-coördinator van Reclassering Nederland die verantwoordelijk is voor het traject.

Hoeveelheid tijd 

COSA vraagt in de beginfase zo'n 3 uur per week, maar de tijdsinvestering zal in de loop van een traject flexibeler worden en/of afnemen. COSA-trajecten zijn lange trajecten en daarom vragen wij vrijwilligers om zich minstens anderhalf jaar te verbinden aan dit vrijwilligerswerk. 

Locatie 

Ons werkgebied is Noord Nederland. Een vrijwilliger kan zelf aangeven hoeveel kilometers/tijd hij of zij zou willen reizen. De inzet van een vrijwilliger zal altijd in overleg met hem/haar plaatsvinden.

*Wij geven slechts een of twee keer per jaar een vrijwilligerstraining. Op dit moment proberen wij een groep te vullen voor een training op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober aanstaande.

Heb je interesse in dit vrijwilligerswerk: meld je dan z.s.m. aan via de website of zodat we een kennismakingsgesprek kunnen inplannen en je mogelijk nog kunt meetrainen op genoemde data. Je kunt ook contact opnemen met ons middels mail en/of telefoon:

m.serra@reclassering.nl / 06 466 24 977