Blogs

Martijn - Bedrijfscontacten 2008-2009

Naam: Martijn Sijtsma
Functie: Bedrijfscontacten
Jaar: 2008-2009

Wat heb jij tijdens je bestuursjaar bij VIP gedaan?
In mijn bestuursjaar heb ik de functie van ‘Bedrijfscontacten’ ingevuld. Toen ik begon in het bestuur was deze functie nog ‘Acquistie’ genoemd – later in het jaar hebben wij dit aangepast naar Bedrijfscontacten met als doel een professionelere uitstraling naar externe organisaties waar we als VIP mee samenwerkten en door gesponsord werden. Eén van de nieuwe initiatieven van dit jaar was het opzetten van een ‘Horecaboekje’, dat werd uitgedeeld aan nieuwe leden van de VIP (zie bijlage, heb ‘m nog gevonden!). Simpel maar effectief bonnenboekje waarin locale horeca zich kon promoten onder 500-600 nieuwe studenten. Daarnaast was ik ook afgevaardigde voor het Galant Gala, en hebben we een knallend feest georganiseerd in het Heerenhuis met als thema ‘The Roaring Twenties – High Society’.

Waarom heb je destijds voor het VIP-bestuur gesolliciteerd?
In mijn eerste commissie (Zwemfest) werd ik steeds enthousiaster over de VIP als vereniging en iedereen die hierin actief was. Na verhalen te hebben gehoord van (oud-)bestuursleden leek het mij een unieke kans om je een jaar in te kunnen zetten voor één van de mooiste verenigingen van Groningen, je tegelijkertijd daarnaast ook als persoon enorm te kunnen ontwikkelen en dit samen te doen met 5 anderen die, net als jij, zich een jaar keihard willen inzetten voor hetzelfde gezamenlijke doel – de VIP en haar leden! Deze 3 aspecten hebben het voor mij het mooiste jaar uit mijn studie gemaakt.

Wat heeft jullie bestuur aan VIP bijgedragen?
Het overkoepelende thema binnen ons bestuursjaar was om de VIP ‘op de kaart te zetten’. We wilden onze naamsbekendheid vergroten onder niet-actieve leden, en promoten wat we als vereniging te bieden hebben. Daarnaast wilden we ons zelf ook meer laten zien bij andere (studie)verenigingen in de stad. In het kader hiervan hebben wij bijvoorbeeld enquêtes gehouden onder niet-actieve leden, waarbij ze een VIP-gadget kregen, en zijn we op (bijna) alle constitutieborrels en zo veel mogelijk feesten van dat jaar geweest om onze naamsbekendheid te vergroten. Dat laatste was natuurlijk zeker geen straf! Ook hebben wij de automatische incasso kunnen invoeren en een start gemaakt met het opzetten van activiteiten voor de Engelstalige bachelor, waar vanuit later commissies zijn opgericht.

Welke herinnering blijft je het meest bij?
Ik heb er over nagedacht, en het is eigenlijk een hele lijst! Het eerste bestuursweekend, hard werken aan het beleidsplan en ondertusssen ‘Wie is de Mol’ spelen. Presenteren van je beleidsplan op de ALV, aangenomen worden als bestuur, superspannend. Stampot eten om voorbereid te zijn op je eigen constitutieborrel, dit uiteindelijk geen effect heeft, en je het diner na afloop met het oude bestuur halverwege moeten verlaten omdat je niet meer op je benen kan staan. Heerlijke dagen op het VIP-hok. Knallende themafeesten door de hele stad. Bezoeken van zusterverenigingen in steden door heel Nederland. Trots zijn tijdens de Diesweek op de vereniging waar jij je het hele jaar voor inzet. Unieke samenwerking met 5 mensen, waarvan 2 mijn beste vrienden zijn geworden. Sollicitaties voor je opvolgers, en uiteindelijk het stokje overdragen aan 6 mensen die vol energie een jaar gaan knallen. Het was gewoon te gek :)

Hoe kijk je op je bestuursjaar terug?
Mooiste jaar van mijn studietijd!

Waar hou je je op dit moment mee bezig?
Ik werk op dit moment als Teamleider bij Booking.com in Amsterdam. Binnen de klantenservice stuur ik een team aan van 19 medewerkers die van over de hele wereld naar Amsterdam zijn gekomen (China, Italie, Frankrijk, Portugal, Roemenie, Brazilie etc). Het is een jong en internationaal bedrijf dat snel groeit, wat het een erg leuke en dynamische omgeving maakt om in te werken. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 32 jaar – het voelt soms dus weer een beetje alsof je op de faculteit rondloopt! In mijn rol als teamleider zijn er zeker raakvlakken met mijn Master AOP – ik gebruik bijvoorbeeld veel coachingsvaardigheden als tool voor het ontwikkelen van medewerkers in mijn team, gebruikt competentieprofielen om rollen op te stellen, begeleid organisatieverandering (binnen Booking aan de orde van de dag) en onderzoek motivatie en drijfveren. Met name voor de huidige generatie die tussen de 1-5 jaar op de arbeidsmarkt is zijn interpersoonlijk en communicatieve vaardigheden essentieel, en dus ook voor hun leidinggevenden. Psychologie wordt daarmee alleen maar relevanter!

Wat heb je tijdens je bestuursjaar bij VIP geleerd?
Mijn bestuursjaar heeft mij ontzettend veel geleerd op verschillende gebieden. Allereerst leer je dat het besturen van een vereniging niet gaat alleen vanuit je eigen ideeën, hoe goed die misschien ook mogen zijn. Als bestuurder is het essentieel om te luisteren naar je leden, en deze input te gebruiken in de richting en visie die je opstelt. Daarnaast merk je, als je zo intensief samenwerkt als bestuur, dat je enorm kan verschillen in ideeen of percepties over een situatie. Gedurende het jaar ben ik mij steeds bewuster geworden dat juist het benutten van die verschillen veel waarde kan toevoegen, en dat een discussie juist helpt om iets beter te kunnen maken. In dit proces leer je ook veel over jezelf, wat ook erg waardevol is. En hoe mooi is het als je verhit gesprek hebt met je bestuursgenoten, en daarna lekker aan het bier gaat met z’n allen? Als laatste is toch dat de VIP een fantastische vereniging is om je een jaar lang voor mogen in te zetten, en dat je als één van de grootste verenigingen van Groningen enorm veel kansen hebt om wat moois neer te zetten!

Wat zou je aan toekomstige besturen van VIP mee willen geven?
Heb jij passie voor de VIP, kijk je er naar uit om je een jaar in te zetten voor de vereniging? Ga dan zeker solliciteren!! Dat is namelijk de allerbelangrijkste voorwaarde. Je hoeft een geen ‘game changing’ plannen te hebben, geen super-innovatieve ideeën over wat er anders of beter kan. Luister naar wat mensen graag willen zien, of wat ze zou helpen, en ga daarmee aan de slag. Het is een investering die zich dubbel en dwars zal terugbetalen, ook na je studie – in mijn sollicitaties na afstuderen heb ik enorm veel gehad aan mijn achtergrond bij de VIP die mij hebben geholpen om aan te geven wat ik kan bieden en bereiken binnen een organisatie.


25Feb

Matthijs - Interne Contacten 2013-2014

Naam: Matthijs Bosma Functie: Bestuursfunctionaris Interne Contacten Jaar: 2013-2014 Wat heb jij tijdens je bestuursjaar bij VIP gedaan?...

Our sponsors